top of page
  • Yazarın fotoğrafıE.S.Erdönmez

USS Zumwalt ve Teknolojik Altyapısı

Güncelleme tarihi: 16 Tem 2020

Amerika/Maine’de bulunan tersanede ABD Donanması için geliştirilip inşa edilen ve deniz kabul testleri sonrası ilk görevine geçen yıl başlayan USS Zumwalt’ta pek çok işlev insan eli değmeden, bilgisayar kontrollü robotlar tarafından gerçekleştirilmektedir. Zumwalt sınıfı destroyerlerin, Amerikan donanmasında Arleigh Burke sınıfı gemilerin yerini alması düşünülmektedir. Selefine göre yarı yarıya personelle çalışmaktadır. Böylece daha az personel kullanarak insan kaynaklı hataların önüne geçilmesi hedeflenmektedir.


Bu yeni nesil destroyer aynı zamanda 12 adet kritik teknolojinin denendiği bir platform olarak da kullanılmaktadır. Bu teknolojiler geminin dizaynı ve silah sistemleri alt başlıkları altında çeşitlenmektedir.


Göze çarpan en büyük özelliği, kompozit üst yapısıyla denizaltıya benzer dizaynıdır. Amacı radar kesit alanını azaltarak görünmezlik sağlamaktır. Nitekim ön ve arka açılardan radarlara yakalanmamaktadır. Borda temaslarında ise radarda mevcut destroyerlerin 50’de biri kadar eko oluşturmakta ve monitörlerde bir balıkçı teknesi kadar görünmektedir. Bu özelliği sayesinde düşmanı gafil avlayabilmektedir.


USS Zumwalt sığ sulara kolaylıkla girebilmekte ve uzun menzilli nokta vuruşu yapan silahları sayesinde karanın yüzlerce kilometre içindeki hedeflere çok üstün bir isabet oranıyla ateş açabilmektedir. Böylece karadaki hava savunma silahlarını imha edebilmekte, çıkarmalar öncesi düşman birliklerinin karadan temizlenmesi gibi görevleri yürütebilmekte ve savaş uçaklarını düşman ateşinden koruyabilmektedir.


Zumwalt sınıfı destroyerler tamamen elektrikli, sessiz ve ekonomik bir gemi olarak tasarlanmışlardır. Güç türbin sistemleri geminin tahrik, elektronik, bilgisayar ve silah sistemleri için gereken 20 MW enerjinin tamamını sağlar. Ayrıca türbinler, 58 MW ayrılmış ilave güç sağlamaktadır. Burada amaç hem acil durumlarda yedek enerji ihtiyacını karşılamak hem de gelecekte eklenebilecek teknolojik bir sistem için yeterli enerji esnekliğini sağlamaktır. Halihazırda test aşamasında bulunan lazer silah sistemlerinin en yakın zamanda gemiye entegre edilmesi planlanmaktadır.


Geminin günümüzdeki en büyük yenliklerinden biri bütünleşik ağ yapısıdır. Bilgi İşlem Altyapısı, Zumwalt sınıfı destroyerlerin halihazırdaki bütün gereksinimlerini ve gelişen operasyonel ihtiyaçları karşılamak üzere tasarlanmış açık mimari bir ağ sistemidir. Bilgi İşlem Altyapısı, 16 IBM sunucusunun desteklediği Linux tabanlı bir sistemdir. Yaklaşık olarak beş milyon satırdan fazla kod içermektedir.


Geminin köprüüstündeki her personelinin önünde Zumwalt'ın konumunu ve diğer bilgilerini gösteren üç ekran yer almaktadır. Ana ekranlar silahların durumunu, hava araçlarının rotalarını, bulunan bölgenin haritalarını, yaklaşmakta olan nesneleri ve uyarı sistemlerini göstermektedir. Ayrıca insan algısının çok daha ötesindeki sensörleri vasıtasıyla çok daha kısa sürede tehdit algılaması yapabilmektedir. Böylece muhasıma karşı erken reaksiyon göstermede yardımcı olacaktır.


Ağ mimarisi, tüm savaş ve barış zamanı operasyonlarını savaş sistemlerini ve C4ISR* (komuta, kontrol, bilgisayar, muharebe, istihbarat, gözetim ve keşif) kavramını kapsayan tek bir ortak bilgi işlem ortamına entegre edilmiştir. Geminin seyir fenerlerinden makine kontrolüne, radarlarından silah sistemlerine kadar bütün sistemler kusursuz bir entegrasyona sahiptir. Yüksek otomasyon tek bir noktadan denetimi olacak şekilde derecesi geminin daha etkin ve verimli çalışmasını sağlar.


Ayrıca bu ağ sistemi gemilerin filo çapında koordinesine de olanak sağlamaktadır. Zumwalt sınıfı destroyerler üç gemi olacak şekilde planlanmıştır. Bilgi İşlem Altyapısı, kimlik doğrulama, erişim kontrolü, ağ şifreleme ve yüksek güvenlik korumaları için gelişmiş güvenlik özelliklerine sahiptir. Birden fazla etki alanında güvenilir işlem yapmaya ve veri paylaşımına olanak sağlayan entegre bir sistemdir.

Bu ağ sistemi ayrıca gemi bakım, lojistik, eğitim ve diğer yardımcı işlevler için de birçok kolaylık sağlamaktadır. Bu entegrasyon ve otomasyon seviyesi sayesinde seyir faaliyetleri dışındaki bahse konu bu gibi faaliyetlerde de az personele ihtiyaç duyulmaktadır. Fakat bu yeni nesil teknolojik sistemlerin bir arada kullanılması ile inşa edilen bir adet geminin maliyeti 4,4 milyar dolar gibi astronomik bir rakamdır.

*C4ISR :

Command, Control, Communications, Computers, Intelligence, Surveillance and Reconnaissance


17 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


Yazı: Blog2_Post
bottom of page