top of page
Yazarın fotoğrafıE.S.Erdönmez

Dutch Navigator Kaza Analizi

Genel Özeti: 1998 yapımı Dutch Navigator isimli gemi, tek bölmeli ve iki ambarlı kapaklı bir genel kargo gemisidir. 129 teu ambarda ve 168 teu güvertede olmak üzere toplamda 297 teu konteyner taşıma kapasitesi vardır. Ayrıca tahıl, soğutmalı konteyner ve tehlikeli madde taşımak üzere ekipmana sahiptir.

Bilbao’da 24 Nisan 2001 günü sabah saatlerinde yükünü tahliye etmiş ve müteakiben gemiye 110 konteyner yüklenmiştir. Bu konteynerlerden 67 tanesi 40 teu ve kalan 43 tanesi 20 teu’dur. 40 teu’luk konteynerlerden 2 tanesi 3. sınıf ve 2 tanesi de 4.sınıf tehlikeli maddedir. 20 teu’luk konteynerlerden 2 tanesi tank tipi ve tehlikeli sıvı madde içermektedir. Bütün konteynerler dönme kilit ile emniyete alınmıştır.

Elleçleme faaliyetleri hitamında aynı günün akşamında gemi Avonmouth/İngiltere’ye ileri harekete geçmiştir. 24 Nisan akşamı rüzgarlar lodos yönlü 3 kuvvetinde esmektedir. Fakat 25 ve 26 Nisan’da rüzgarlar kuzeyli olarak 7-8 şiddetinde esmeye başlamış ve gemiyi belli ölçülerde yalpa yapmasını sağlamıştır. Dutch Navigator gemisinin güvertesine tehlikeli madde sızdığı tespit edilmiş ve ilk olarak 25 Nisan günü Avonmouth İşaret İstasyonu’na rapor edilmiştir. 26 Nisan’da seyir halinde iken detaya girilmeden konteyner hasarı olduğu rapor edilmiştir. Aynı günün akşamı Avonmouth Limanı’na aborda olunmuştur. Gemide hafif derecede sancağa yatıklık vardır.

27 Nisan günü limanda tahliye başlamıştır fakat limanda geçen 18 saat boyunca konteynerlerde hasar olduğu bilinmekle beraber tehlikeli maddelerin olduğu tank konteynerlerinde hasar olup olmadığı bilinmemekteydi. Tahliye devam ettikçe hasarlı konteynerlerin daha yakından incelenmesi imkanı bulunmuştur. Bay 1 bölmesinde bulunan 9 konteynerin hasar gördüğü tespit edilmiştir. Altta kalan 3 konteynerin ezildiği ve büyük hasar aldığı ve bu nedenle de üstte bulunan konteynerlerin de sancak tarafa meyil ettikleri görülmüştür. Hasarlı konteynerlerden ikisi tehlikeli madde barındırmaktadır. Tehlikeli madde sızıntısı olduğunun farkına varılmadan 18 saat boyunca gemi limanda beklemiş ve bu sürede faciadan dönülmüştür.

Saat 17:10’da tehlikeli madde sızıntısı olabileceği endişesi ile acil durum ilan edilmiştir. Saat 18:00’da ise “Liman Acil Eylem Planı” devreye sokulmuştur. 28 Nisan sabahı başlayan hasarlı tankı emniyete alma ve elleçleme faaliyetleri, ertesi gün hasarlı tankım içini başka bir konteynere transfer ederek ve içini su ve alkali madde ile doldurarak sonlandırılmıştır.

Seyir esnasında gemide 6 tane tehlikeli madde bulunan konteyner vardır. Bunlardan ikisi ve en çok hasar alanı silindirik şekildeki tank konteynerleridir. 1997 yılında satın alınmışlardır. Kullanıldığı dönemlerde birkaç onarımdan geçmiştir ve ISO 1496/3 belgelidir.

İlk olarak iskele tarafta hasar gören 3 konteynerin sancağa yatmaya başlaması ve diğer konteynerlerinde bu nedenle oluşan ilave yük ile sancağa yatması ile kazanın oluştuğu düşünülmektedir. Seyir durumunda ambarlara erişim kısıtlı olduğundan bu durumun kontrolü yapılamamıştır. Hava şartları nedeniyle gemi düşük hızlarda seyir yapmıştır.

IMDG kodları gereği iki tank konteynerinin ayrı olarak istiflenmesi gerekirdi. Tank konteynerinin seyir esnasında sıkışması ve ezilmesi ani bir patlamaya neden olabilirdi.

Gemi mürettebatı ve geminin şirketi İngiltere’nin tehlikeli madde taşımacılığı ile ilgili IMDG kodlarına paralel şekilde olan düzenlemelerinden haberi olmadığı tespit edilmiştir.

Konteynerlerin yükleme limitlerinin üzerine çıkılmış ve hatalı yük istif yapılmıştır. Tank konteynerlerinin hatalı onarım süreçleri de kazanın bir diğer etmenidir.

Liman otoritelerinin gemideki tehlikeli durumun geç fark etmesi kazaya davetiye çıkarmıştır. Fakat tehlikeli tank konteynerlerinin ezildiği ve sızdırdığının tespit edilmesinden sonraki faaliyetler başarıyla yürütülmüştür.

Kaptan ve zabitlerin hücresel olmayan gemilerde IMDG kod kısıtlamalarını, İngiltere’nin konuyla ilgili düzenlemelerini ve yükleme sınırlandırmaları hakkında bilinçli olması sağlanması gerekirdi.

Bristol Liman Otoritesi’nin limana girmek isteyen ve tehlikeli madde taşıyan gemilerin zorunlu raporlama yapmasını sağlamalıdır. Ayrıca IMDG kodları ve İngiltere’nin konu ile ilgili düzenlemelerini gemilere tebliğ etmesi gerekir.

Son olarak tank konteynerinin onarımını gerçekleştiren Tank Speed Ltd. firması için, yaptığı tank konteyneri onarımlarının belirli bir standartta olması tavsiye edilmiştir. Kök Nedeni: Tank konteynerlerinde taşınan tehlikeli maddenin IMDG kodları ve İngiltere’nin kendi hukuksal düzenlemelerine aykırı olarak taşınması kazanın kök sebebidir. Usulüne uygun olarak yüklenmemiş tank konteyneri aşırı ağırlık altında ezilmiş ve tehlikeli madde sızıntısı gerçekleşmiştir. Kötü hava şartları da bu duruma olumsuz katkı sağlamıştır. Konu ile ilgili gemi personeli ve şirket yetkililerinin de IMDG kodları ve benzer diğer düzenlemeler hakkında bilgisi olmadığı ortaya çıkmıştır.

2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page